”Det är friktionsfritt, inga konstigheter och framförallt tydligt”

Natasja är bonusmamma till Coriander och har varit en del av hans liv sedan han var 1,5 år. De bor ett hus tillsammans med Corianders pappa Marcus och deras gemensamma son Vincent, 8 år. Coriander föddes på Alla hjärtans dag för 13 år sen. Under de sista veckorna av graviditeten hade barnmorskan sett på ultraljudet att det var något fel på hans hjärta. Och på BB stod det klart att Coriander skulle få vissa svårigheter. 

Det har inte varit helt lätt att komma in och vara bonusmamma till en person med särskilda behov. Det fanns bland annat många farhågor när Natasja och Marcus bestämde sig för att skaffa ett gemensamt barn. Coriander slukar mycket tid och tankarna gick över hur de skulle ha tid med ett syskon. Trots deras farhågor blev det bra, även fast det var kämpigt för 8 år sedan, menar Natasja. 

– Har man en person med särskilda behov i familjen är det ingen dans på rosor, det är väldigt knepigt. Det är så mycket som måste fungera och lira längst med vägen. Men ju mindre man behöver tänka på allt desto enklare och lättare blir det. 

Överlag känner Natasja att det är skönt och viktigt att veta att vardagen bara flyter på, och assistansen är en väldigt stor del i det. Att ha koll på alla bitarna, små som stora och få det så friktionsfritt som det bara går. Det är otroligt viktigt för att de ska få ihop sin vardag. 

Samtidigt har vägen till vardagen som de lever i idag inte varit lätt. Från att inte ha någon assistans till att plötsligt ha det. Fram och tillbaka bland flera olika bolag, och aldrig känt att de fått den hjälp som de har behövt eller har rätt till. Åren innan assistansen kom in i deras liv är luddiga, säger Natasja. 

– Jag har nästan försökt glömma bort hur stökigt och rörigt det var. Vad det än var så fick man kriga och slå ihjäl sig längst vägen, bara för att få hjälp med någonting. Det har varit ett struligt företag till ett annat. Vi kände efter ett tag att det är väl såhär det kommer att vara. Men sen bjöd vi över Jessica från Plusfamiljen och kände bara WOW! Det är verkligen en jätteskillnad, det går inte ens att jämföra och det är superskönt. Den stora biten är att det känns tryggt, och det är ju väldigt viktigt. Det känns jättetryggt. 

Jag trodde inte att man kunde ha en så bra kontakt med någon som “bara” är en jobbrelation. När Plusfamiljen kommer över och fikar så är de som en i familjen, det känns jätteskönt!

Efter att de blev beviljad assistans så har de fått mer ordning på vardagen. De kan äntligen leva och slipper ha en ständig oro. Enligt Natasja är det en jättestor sten som har fallit från bröstet, med tanke på att Coriander behöver hjälp hela tiden. 

– Idag är det annorlunda, vi får så mycket hjälp av Plusfamiljen, med allt egentligen. Allt ifrån att beställa olika typer av hjälpmedel till råd hur vi ska lägga upp dagarna. Idag har vi en helt annan livskvalitet. 

När det kommer till assistansen är det kanske ännu mer viktigt att man matchar med själva assistenterna, de som kommer vara hemma hos en varje dag. Vill man ha en relation med assistenterna eller ska de bara vara där och göra sitt jobb? Det är olika från kund till kund.
Empati hos en assistent är A och O, enligt Natasja.  

– Alla kan lära sig hur man kör en rullstol eller byter en blöja, men empati går inte att lära sig. Det måste man ha. Ett mjukt sätt och en förståelse är det absolut viktigaste hos en assistent. 

Viktiga egenskaper hos ett assistansbolag menar Natasja på att det är lyhördhet, kommunikation och att man arbetar tillsammans. 

– Jag trodde inte att man kunde ha en så bra kontakt med någon som “bara” är en jobbrelation. När Plusfamiljen kommer över och fikar så är de som en i familjen, det känns jätteskönt. Det är så avslappnat precis så som det bör vara. De ser oss och vet exakt vilka vi är och vad vi behöver hjälp med. Med plusfamiljen får man oftast ett svar innan man har förväntat sig att få ett. Det är friktionsfritt, inga konstigheter och framförallt tydligt. Vilket leder till en enorm trygghet. 

 

Vi på Plusfamiljen är så glada över att Coriander, bonusmamma Natasja, pappa Marcus och lillebror Vincent är en del av Plusfamiljen. Utan er kunder – inget Plusfamiljen ❤️ 

 

Text: Ellen Asker Feldt
Foto: Privat

Denna webbplats använder cookies

Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera så som du förväntar dig. Informationen identifierar inte dig och vi säljer aldrig vidare några uppgifter. Uppgifterna används för att utveckla vår hemsida och service till det bättre. Tack för att du hjälper oss ❤️