Vi har pratat med Birgitta, som är god man åt sin nära vän och en av våra kunder, för att få en djupare förståelse av vad det innebär att axla denna viktiga roll. Hon delar med sig av sina erfarenheter, utmaningar och de tillfredsställande stunder som följer med att hjälpa en annan människa.
Birgitta beskriver att vara god man handlar om att hjälpa någon med deras ekonomi, se till att allt fungerar hemma och att alla läkarbesök ordnas. Hon säger:
”Det innebär att ta hand om någon och se till så att den har det bra. Det som tar mest tid är ekonomin. Men om till exempel en spis går sönder, måste jag se till att en ny spis kommer på plats.”
Birgitta förklarar att man kan vara god man oavsett om man är en släkting eller en utomstående. Med registretutdraget, som man får som god man, har man öppna dörrar till läkare och allting som behövs för att sköta allt runtomkring sin kund. ”Har man till exempel en dotter eller en förälder så är det ju inte självklart att man har all den tillgången utan att vara just god man.”
Birgitta berättar vidare om hur just hon blev god man:
”En av mina bästa vänner råkade ut för en olycka, och jag blev hennes gode man. Jag ville inte att någon annan skulle göra det då jag kände en oro över att någon okänd skulle komma och göra en massa fel.”
För Birgitta är omtanke och empati avgörande egenskaper i rollen som god man. Hon säger:
”Det är viktigt att det inte blir slentrian, utan att det finns en genuin vilja att hjälpa. Det mest givande är när jag ser att allt fungerar för min kund. När hon mår bra, då mår jag bra.”
En vanlig dag för Birgitta innebär att hon hanterar sin kunds ärenden parallellt med sina egna. Hon betalar sin kunds räkningar när hon betalar sina egna och lägger över mycket på autogiro. Hon besöker även sin kund regelbundet:
”Jag ser bland annat till så att hon har det bra, att hon känner att allt fungerar med assistenterna och att hon har något att göra om dagarna. Jag åker och hälsar på en gång i veckan, och om jag är bortrest ringer jag alltid och hör hur hon mår.”
Trots den tillfredsställelse som rollen ger, finns det också utmaningar. Birgitta berättar om hur hon ibland stöter på hinder:
”Det är framförallt med vissa företag som inte förstår vad det innebär att vara god man. Jag har flera gånger fått kämpa för att få rätt information och många gånger har det blivit jobbigt när jag blivit ifrågasatt i min rätt att agera för min kund.”
Det har hänt att Birgitta och hennes kund har behövt boka in fysiska möten med banker som inte förstått hennes roll. ”En gång, på ett inbokat möte, fick vi träffa en ny person som sa: ’Nej, men du behöver följa med.’ Då blir man trött,” förklarar hon.
Att hantera dessa situationer kan vara frustrerande, särskilt när det kommer till att få nödvändig information i tid. ”Det har flera gånger hänt att jag behövt tjata mig till uppgifter för att kunna färdigställa årsrapporten i tid. Jag har förklarat att jag riskerar böter om jag inte rapporterar i tid,” säger Birgitta.
Det är tydligt att det finns en stor brist på förståelse för vad det innebär att vara god man, vilket skapar onödiga hinder i hennes arbete.
Hon reflekterar över balansen mellan juridiskt ansvar och att vara ett personligt stöd. Birgitta går igenom allt och visar ofta sin kund vad hon gör. ”Ibland förstår hon inte, men i stora drag vill hon att vi ska gå igenom allt. Jag gör till henne som jag gör till mig själv, och jag ser inga problem med det juridiska ansvaret. Det är en sak att ha hand om sina egna pengar, men man är extra noggrann när det handlar om någon annans.”
Birgitta framhäver också hur hennes samarbete med Plusfamiljen har varit till stor hjälp:
”Jag tycker att jag har fått mycket stöd, speciellt när vi bytte till Plusfamiljen. Då var Jessica på Plusfamiljen ett fantastiskt stöd. Jag känner mig helt enkelt trygg med Plusfamiljen som god man, och det känner min kund också.”
Ett ögonblick som har gjort ett starkt intryck på Birgitta var när hon var med sin kund hos läkaren. En tidigare läkare hade sagt att hon skulle få en medicin för att eventuellt hjälpa till med en åkomma hon hade. Problemet var att om medicinen inte skulle hjälpa, skulle hon istället bli väldigt dålig i flera månader. När Birgitta hörde detta kände hon direkt att något var fel, så hon följde med till läkaren nästa gång:
”Jag sa ’Jag är min kunds gode man och behöver veta vad det här egentligen är.’ Vi fick vänta jättelänge på svar och det visade sig att en annan läkare hade gått iväg och läst på ordentligt. Efter ett tag kom han ut och sa ’Nej, hon har inte den här åkomman och behöver inte den här medicinen.'”
Om Birgitta inte hade gripit in hade hennes kund fått den medicinen den dagen och blivit jättesjuk.
”När vi gick därifrån sa läkaren till min kund: ’Du ska veta, det är inte alla som har en sån här med sig!’ Då kändes det väldigt bra!”
Till dem som överväger att bli god man, ger hon en uppmuntran:
”Att känna att man verkligen gör skillnad är en stor tillfredsställelse. Det är inget man gör för pengar; det handlar om att vilja hjälpa.”
Hon påpekar också att det finns gode män som har många olika kunder, men det skulle inte Birgitta vilja ha:
”Då tror jag att det är lätt att förlora det personliga planet. Jag gör ju det här vid sidan av, jag jobbar 100% på ett stort företag och har fullt upp. Att vara god man gör jag verkligen för att jag vill.”
Genom Birgittas ögon får vi en värdefull insikt i den viktiga och meningsfulla roll som en god man spelar i en annan persons liv.
Text: Ellen Asker Feldt och Birgitta Oktober 2024