Kundberättelse_plusfamiljen

”Får man hjälp av ett företag som Plusfamiljen blir allt mycket enklare”

Äkta engagemang och genuin omtanke om sina kunder, men även stor juridisk kunskap och en trygg, stöttande hand. Allt detta kände Marcus Lindahl, pappa till 13-årige Coriander, att han fick när han bytte till Plusfamiljen. ”Det mesta känns annorlunda och bättre än med de tidigare bolagen vi har anlitat”, säger han.

Coriander Ljundahl bor varannan vecka med sin pappa Marcus, bonusmamma Natasja och halvbrorsa Vincent i ett rött hus vid en sjö på landet strax söder om Stockholm. Han föddes på Alla hjärtans dag för 13 år sen. Under de sista veckorna av graviditeten hade barnmorskan sett på ultraljudet att det var något fel på hans hjärta. Och på BB stod det klart att Coriander hade svåra problem, han var underviktig och föddes med läpp- och gomspalt.

– Coriander dog faktiskt redan på BB, men läkarna lyckades återuppliva honom. Sen följde en orolig tid innan vi visste vad som var fel, men han utvecklades inte som andra barn. Vi fick dessutom sondmata honom var tionde minut i början eftersom det var fel på hans ämnesomsättning, berättar Marcus.

Kräver assistans dygnet runt

När Coriander var runt året fick han den mycket ovanliga men allvarliga diagnosen Wolf-Hirschhorns syndrom som innebär att det saknas en del på den fjärde kromosomen. Det gör att Coriander har en mängd fysiska problem, bland annat med hjärtat, lungorna, ämnesomsättningen och även en mental funktionsnedsättning. Han kan inte gå själv, men har lärt sig att hasa fram på rumpan. Kommunicerar gör han genom att peka på bilder i en bok.

– Coriander behöver assistans dygnet runt, han ska sondmatas, byta blöja och han måste ha tillsyn hela tiden så det inte händer något, berättar pappa Marcus och tillägger att trots alla svårigheter så har Coriander en enorm fighting-spirit och de ser utveckling hos honom hela tiden.

– Bara att kunna kommunicera via bilderna i boken är ett jätteframsteg! Och att han, som aldrig skulle kunna ta sig fram på egen hand kan hasa på rumpan är helt otroligt.

Jag kände direkt att Plusfamiljen månar om alla sina kunder och att de var engagerade i familjerna de jobbar för. Både barnen och de vuxna är genuint viktiga för dem.

Små marginaler för strul

Det är inte svårt att föreställa sig den kamp som Corianders föräldrar har haft under årens lopp, för att Coriander ska få bästa möjliga liv och för att han ska få allt han har rätt till. Samtidigt är det en kamp man måste ta – det är ju ett älskat barn man kämpar för, som Marcus själv påpekar.

– Det är mitt barn och jag gör vad som helst för honom, allt jag kan. För oavsett situationen är det ju inte hans fel. Då kan jag inte ge upp eller säga att jag inte orkar, hur jobbigt det än känns när jag inte fått sova mer än ett par timmar på natten.

Men för att orka kämpa krävs det att allt ”det där andra” fungerar, som dialogen och samarbetet med assistansbolaget, turerna med Försäkringskassan, biståndsansökningar, all pappersexercis och så vidare. För marginalerna är små när det strular.

– Vi hade mycket problem med våra tidigare assistansbolag och för två år sen beslutade vi oss för att det verkligen var dags att byta. En vän till mig berättade då om Plusfamiljen och jag tog kontakt. Redan vid första mötet kändes det väldigt bra, säger Marcus.

Genuina och engagerade

Det var framför allt det genuina engagemanget han fastnade för.

– Jag kände direkt att Plusfamiljen månar om alla sina kunder och att de var engagerade i familjerna de jobbar för. Både barnen och de vuxna är genuint viktiga för dem

En annan positiv del med Plusfamiljen, menar Marcus, är att de har bra koll på Corianders rättigheter och är måna om att förmedla det.

– Plusfamiljen är väldigt bra på att återkoppla om det är något vi undrar över, de visar engagemang och är personliga. Allt detta är så viktigt när man har ett funktionshindrat barn för det är en djungel av regler och det är svårt att känna till allt som förälder.

En stor trygghet

Sedan två år tillbaka är Coriander och hans familj alltså en del av Plusfamiljen, och Marcus jobbar heltid som assistent åt Coriander. Han är mer än nöjd med hur det funkar.

– Allt är så mycket bättre nu. Vi känner oss helt enkelt trygga när vi har Plusfamiljen med oss.

 

Text: Karin Cedronius

Denna webbplats använder cookies

Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera så som du förväntar dig. Informationen identifierar inte dig och vi säljer aldrig vidare några uppgifter. Uppgifterna används för att utveckla vår hemsida och service till det bättre. Tack för att du hjälper oss ❤️