Meny

Rätt till personlig assistans

Rätt till personlig assistans

Vem har rätt till personlig assistans? Att förstå din rätt till personlig assistans är inte alltid enkelt. LSS reglerar rätten till personlig assistans och bedömningen grundas på dina grundläggande behov. Oavsett om du redan har ett beslut eller behöver ansöka för första gången, hjälper vi dig genom hela processen. Läs mer om vad som krävs och hur vi kan hjälpa dig!

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS)

För att ha rätt till personlig assistans måste du först och främst omfattas av Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Trots att du har rätt till assistans är det ofta en tuff och utmanande process att ansöka. På Plusfamiljen är vi vana att hjälpa till med både ansökan och överklagan. Vill du veta hur vi kan hjälpa dig kan du alltid ringa oss på 010 206 58 00 eller fylla i formuläret längst ner på denna sida så ringer vi dig.

Tillhör du någon av dessa tre personkretsar omfattas du av LSS

Personkrets 1

Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. Dessa funktionsnedsättningar påverkar ofta den kognitiva och sociala förmågan, vilket kan innebära ett omfattande behov av stöd i vardagen.

Personkrets 2

Omfattar personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar som har uppstått i vuxen ålder, exempelvis till följd av en hjärnskada orsakad av kroppslig sjukdom eller yttre våld/olycka.

Personkrets 3

Den som har andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande men som innebär stora svårigheter i vardagen.

Läs på Försäkringskassans webbplats om vem som har rätt till personlig assistans

 

”Vi hade ingen aning vad vi kunde få hjälp med och vilka rättigheter vi har, men det har Plusfamiljen hjälpt oss med.”
– Ulrika, mamma till Edvin

Grundläggande behov

Om du tillhör en av de tre personkretsarna och vill ansöka om assistans, börjar nästa steg med att fastställa hur stora dina grundläggande behov är. För att göra den bedömningen ser man på hur mycket hjälp du behöver med att äta, sköta din personliga hygien och klä på dig. Därefter utvärderas omfattningen av ditt stödbehov noggrant, vilket är avgörande för beslutet om assistans.

De grundläggande behoven är förutbestämda i 7 punkter:

Andning

Hjälp med andning räknas som ett grundläggande behov när en dokumenterad nedsättning av andningsfunktionen utgör en risk för hälsan eller livet utan rätt stöd. För att säkerställa att rätt hjälp beviljas krävs en noggrant dokumenterad medicinsk bedömning. Däremot anses insatser som enbart förbättrar eller underlättar andningen inte vara ett grundläggande behov, eftersom de inte är avgörande för överlevnad.

Måltider

Hjälp med måltider räknas som ett grundläggande behov när en person behöver stöd för att kunna äta. Däremot ingår inte matlagning. Sondmatning räknas alltid som ett grundläggande behov enligt gällande riktlinjer

Personlig hygien

Personlig hygien räknas som ett grundläggande behov när insatsen syftar till att hålla personen i fråga ren. Vad som däremot inte räknas är sminkning och liknande insatser in eftersom de inte anses nödvändiga för grundläggande hygien.

Av- och påklädning

Hjälp med av- och påklädning räknas som ett grundläggande behov när insatsen anses vara mycket privat eller integritetskänslig.

Kommunikation med andra

Hjälp att kommunicera räknas som ett grundläggande behov när assistenten måste uppfylla särskilda krav. Assistenten ska behöva särskild kunskap om personen och hens kommunikationssätt samt om funktionsnedsättningen.

Förebygga skada vid en psykisk funktionsnedsättning.

Stöd som en person behöver på grund av en psykisk funktionsnedsättning för att förebygga att han eller hon fysiskt skadar sig själv, någon annan eller egendom.

Löpande stöd vid medicinskt tillstånd

Om en person behöver kontinuerligt stöd under större delen av dygnet till följd av ett medicinskt tillstånd, och det är avgörande att rätt insatser finns på plats. När det finns fara för livet eller en överhängande och allvarlig risk för den fysiska hälsan, och det krävs ett ständigt och anpassat stöd för att säkerställa trygghet och välmående.

 

Rätt till personlig assistans – så ansöker du

Om du behöver mer än 20 timmars hjälp i veckan med dina grundläggande behov kan Försäkringskassan bevilja dig personlig assistans. Om ditt hjälpbehov däremot är mindre än 20 timmar per vecka ansöker du istället hos din kommun.

Vi hjälper dig som kund med ansökan

När vi hjälper dig att ansöka, så säkerställer vi att du får rätt stöd genom att alltid skicka in ansökan både till Försäkringskassan och din hemkommun, vilket ger dig de bästa förutsättningarna för att få den assistans du har rätt till.

När du sedan får ett beslut om personlig assistans kan du även söka hjälp för övriga personliga behov, till exempel att arbeta, handla eller andra aktiviteter.

Här kan du läsa mer om hur det går till när man ansöker om personlig assistans!

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp med att ansöka om assistans, eller har du andra frågor? Vi har stor juridisk kunskap, både internt och via en juristpartner. Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort!

Namn(Obligatoriskt)