Assistansersättning

Assistansersättning

Vem kan få assistansersättning, och hur fungerar det? Här går vi igenom grunderna som gäller enligt LSS, vem som betalar ut ersättningen och vad du kan förvänta dig av handläggningstiden. Vill du ha hjälp av oss på Plusfamiljen genom hela processen – från ansökan till en trygg och personlig assistans, är det bara att du kontaktar oss, vi har 19 års erfarenhet av personlig assistans.

Vem har rätt till assistansersättning?

Assistansersättning är till för dig som har en funktionsnedsättning och behöver hjälp med dina grundläggande behov i vardagen. Det kan handla om stöd med personlig hygien, måltider, på- och avklädning, kommunikation eller annat som är avgörande för att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Här kan du läsa mer om vem som har rätt till assistans enligt LSS.

Assistansersättning för barn och vuxna – så fungerar det

Assistansersättning kan beviljas både barn och vuxna med en funktionsnedsättning som gör att de behöver stöd med sina grundläggande behov. Oavsett ålder handlar det om att få rätt förutsättningar att leva ett självständigt och meningsfullt liv.

Här kan du läsa mer om assistansersättning för vuxna

Här kan du läsa mer om assistansersättning för barn

Vem betalar ut assistansersättning?

Assistansersättning betalas ut av Försäkringskassan eller kommunen du bor i, beroende på hur många timmar personlig assistans du har rätt till.

Om dina grundläggande behov överstiger 20 timmar per vecka är det Försäkringskassan som står för ersättningen. Är det färre än 20 timmar, ansvarar kommunen för att betala.

Här hittar du ett vägledande dokument om assistansersättning från Försäkringskassan

Hur fungerar utbetalningen?

Assistansersättningen kan betalas ut direkt till dig som har assistans, eller till den assistansanordnare du har valt – till exempel oss på Plusfamiljen. Om vi är din anordnare så tar vi hand om allt det administrativa åt dig. Exempelvis löner, försäkringar med mera, så att du kan fokusera på livet och det som verkligen betyder något för dig. Det är du som bestämmer själv vem som ska anordna din assistans.

Privat assistansanordnare

Till exempel Plusfamiljen, som hjälper dig att skräddarsy din assistans efter dina behov. Längre ner på sidan kan du läsa om hur vi fördelar assistansersättningen.

Egen arbetsgivare

Du får hela ersättningen och ansvarar själv för att anställa och administrera assistenter.

Kommunal assistans

Kommunen anställer och schemalägger assistenter åt dig.

 

Att välja rätt assistansanordnare är viktigt. Vi på Plusfamiljen står vid din sida genom hela processen – från ansökan till en trygg och personlig assistans.

Hur ansöker jag om assistansersättning?

Att ansöka om assistansersättning kan kännas stort, men du behöver inte göra det ensam. Vi på Plusfamiljen finns här för att hjälpa dig genom hela processen – från ansökan till att skapa en assistans som fungerar för just dig.

De viktigaste stegen i ansökningsprocessen:

1. Förbered dokumentation
Samla in medicinska utlåtanden och andra underlag som styrker barnets behov.

2. Skicka in ansökan
Ansökan görs hos Försäkringskassan om det grundläggande behovet överstiger 20 timmar per vecka, annars görs ansökan hos hemkommunen. Om du är kund hos oss och vi hjälper dig med ansökan så skickar vi alltid in till både FK och kommunen.

3. Utredning och bedömning
Försäkringskassan eller kommunen gör en utredning och bedömer barnets behov av assistans.

4. Beslut om ersättning
Handläggningstiden varierar, men enligt Försäkringskassan tar det normalt fem månader att få beslut hos dem, och för kommunerna är det olika handläggningstider läs mer nedan.

Handläggningstiden för ansökan om assistansersättning, hur länge får jag vänta?

Så sent som förra året gick Försäkringskassan ut med att det normalt tar ungefär fem månader att få ett beslut om assistansersättning. Men om det saknas allt nödvändigt underlag så kan handläggningstiden förlängas.

Handläggningstiden hos Sveriges kommuner varierar, men JO har tidigare uttalat att en handläggningstid på 3–4 månader är ett rimlig för personlig assistans. Men att om det är fråga om ett komplext ärende där en rad utredningsåtgärder varit nödvändiga kan en utredningstid om 7–8 månader vara nödvändig.

Hur fördelar Plusfamiljen min assistansersättning?

Plusfamiljen tar ingen administrativ avgift, så som många andra assistansanordnare i branschen gör. Vi ser det som att pengarna vi får för utförd assistans är ett förtroende som vi vill förvalta. Väljer man Plusfamiljen, gör man det för att man önskar en kvalitativ assistans med mycket hjärta och personlighet.

I en värld med en del oseriösa anordnare vill vi verka för en motvikt med hög kvalité, engagemang och värme för att skapa de bästa förutsättningarna för våra kunder. Vårt mål är att vara en lika bra arbetsgivare som anordnare.

Med det sagt så följer här en fingervisning om hur fördelningen av assistansersättningen förvaltas hos oss.

Lönekostnader – ca 85-87%
Lön till assistenter, OB ersättning, lön vid utbildning, eventuella arbetsledartillägg, eventuella traktamenten, semesterlön, sjuklön, pensionsförsäkringar, arbetsgivaravgifter och särskild löneskatt.

Assistansomkostnader – 1-2%
Förbrukningsmaterial så som till exempel handskar, ytdesinfektion, pappershanddukar och förkläden. Även arbetskläder, resor och inträde/biljetter för assistenter.

Övriga kostnader – ca 10%
Lön till administrativ personal, juridisk hjälp och rådgivning, lokalkostnader, personalomkostnader, utbildning, programlicenser för schema-, bokföring-, rekrytering- och utbildningssystem, jour 24/7, arbetsmiljöinsatser, resekostnader för administrativ personal vid kundbesök mm. Telefon/it, kontorsmaterial och försäkringar.

 

Vill du veta mer om dina möjligheter till personlig assistans? Kontakta oss, så guidar vi dig vidare!