HLR, Hjärt- och lungräddning

Varje år drabbas ca 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, vilket är ca 25 personer om dagen. Hjärtstopp är en av våra vanligaste dödsorsaker i Sverige och vi kan rädda fler om fler lär sig HLR (hjärt- och lungräddning). Men vad menas egentligen med plötsligt hjärtstopp och vad gör vi på Plusfamiljen för att rädda liv?

Plusfamiljen HLR

Vad menas egentligen med HLR och plötsligt hjärtstopp? Det innebär att hjärtat förlorar sin förmåga att pumpa blod och blodcirkulationen upphör omedelbart. Alla kroppens organ drabbas av syrebrist och man blir medvetslös. Många tror att man ger HLR för att pumpa hjärtat och det gör man ju i sak men varför man gör just kompressioner i HLR är för att ge syre till hjärna.  

Hjärnan är ett fantastiskt organ dagligdags men även vårt sämsta organ.

Kroppen är en otrolig mekanism och de flesta organen så som till exempel hjärta, lungor och lever klarar sig relativt länge utan syre, förutom hjärnan. Hjärnan är ett fantastiskt organ dagligdags men även vårt sämsta organ – redan efter ca 60 sekunder utan syre så kan det uppstå hjärnskador. När man gör HLR, alltså när man ger kompressioner så ger man syre till hjärnan, och det måste vara en snabb insats.
Under en lång tid trodde man att det var inblåsningen som räddade liv, då var riktlinjerna 20st kompressioner och 6st inblås. Det vara bara för ca 5 år sedan som man med hjälp av en studie kom fram till att det var tvärt om – kompressioner var och är än idag det viktiga i HLR. Idag är det 30st kompressioner och 2st inblås som gäller. 

Det fina med HLR – man kan ge det till precis vem som helst! Det är en massiv insats, man kanske får skador på revbenen. Men det är oavsett en insats som räddar liv, som man kan göra på precis vem som helst.

Alla kan drabbas av plötsligt hjärtstopp, även fast det såklart är mer vanligt hos de med hjärtsjukdomar. Sen vet vi att till exempel grav övervikt, alkohol, droger och rökning är påfrestande för hjärtat vilket i sin tur leder till ökad risk för hjärtstopp. Stress är även det en ökad faktor, när man lever under en långvarig stress så vet vi att det påverkar hjärtat.

HLR är en enkel insats som räddar liv.

Varje år drabbas ca 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, vilket är ca 25 personer om dagen. Hjärtstopp är en av våra vanligaste dödsorsaker i Sverige och vi kan rädda fler om fler lär sig HLR.

Plusfamiljen utbildar alla sina assistenter varje år. Har man inte gått en utbildning tidigare eller om det är mer än 1 år sedan sist så får man gå grundutbildningen. Här går vi bland annat igenom bakgrundsfakta på vem som kan drabbas, hur det går till, riskerna, statistik osv. Sen får man jobba praktiskt med en dock som heter Mini Anne. Jessica, som utbildar i HLR börjar visa och sen får man öva själv. Vi går också igenom framstupa sidoläge och det är en funktion som man kan använda i ganska många tillfällen, till exempel om personen inte är medvetslös.

Har man gått grundutbildningen så får man gå repetitionsutbildningen, denna gör våra assistenter varje år. Här har Jessica en kort genomgång av statistik och framstupa sidoläge sen får man visa på Mini Anne om man fortfarande har kunskapen. 

Reflektionerna från våra utbildningar är oftast att man är stolt och att det inte var så läskigt som man kanske hade trott.

Många assistansbolag har tyvärr tagit bort HLR-utbildningen då utbildningskostnaderna är en stor del för assistenter. Detta är på grund av att schablonbeloppet inte höjts i takt med omvärldens kostnader. Vi på Plusfamiljen är otroligt stolta och glada att vi fortfarande utbildar våra assistenter. Reflektionerna från våra utbildningar är oftast att man är stolt och att det inte var så läskigt som man kanske hade trott.

HLR har förändrats, tidigare skulle man räkna, kolla i halsen och mycket annat som var mer komplicerat. Idag handlar det bara om att göra det så snabbt som du bara kan. Har personen ingen puls eller andning – sätt igång! 

Avslutningsvis – ser du någon som du misstänker har hjärtstopp, gå fram och hjälp till för det är kanske ett liv som du räddar. Om man till exempel ser någon som ligger och sover på en parkbänk – gå fram och kolla. Det värsta som kan hända är att personen vaknar, men då vet du att hen lever i alla fall.

Vill lära dig mer inom HLR? Då finns det en uppsjö med utbildningsmöjligheter, bland annat hos SaveLife och HLR-rådet. 

 

Text: Ellen Asker Feldt och Jessica Boman
2021-09-27