Statlig assistansersättning

Statlig assistansersättning – en rättighet som blir allt svårare att få

Rätten till statlig assistansersättning ska vara en trygghet för personer med omfattande funktionsnedsättning. Men den senaste statistiken visar en dramatisk förändring – antalet bifall har minskat med 73 % sedan 2006, samtidigt som avslagen har ökat med 40 %. Idag får inte ens 3 av 10 ansökande rätt till personlig assistans, trots att behovet är fortsatt stort.
Hur påverkar detta de som är i behov av assistans och vad krävs för att vända utvecklingen? Vi går igenom den senaste rapporten och vad den innebär för framtiden.

Inte ens 3 av 10 som ansöker får rätt till assistans

Rätten till personlig assistans är en grundläggande del av LSS och en avgörande insats för många personer med omfattande funktionsnedsättningar. Statlig assistansersättning har i flera decennier varit en trygghet för dem som behöver stöd för att leva ett självständigt liv, men utvecklingen de senaste 20 åren visar en oroande trend – allt färre beviljas assistans och antalet avslag ökar dramatiskt. En färsk rapport från Vårdföretagarna visar att antalet bifallsbeslut för statlig assistansersättning har sjunkit drastiskt sedan 2005. Då beviljades två av tre ansökningar, medan det idag endast är 0,4 bifall per avslag. Det innebär att inte ens 3 av 10 ansökande får rätt till assistans, trots att behovet av stöd inte har minskat – snarare tvärtom.

Minskade beviljanden – vad innebär det?

Den statliga assistansersättningen är till för personer vars grundläggande behov överstiger 20 timmar per vecka och den gör det möjligt att få stöd med allt från personlig hygien och måltider till kommunikation och förflyttning. Men för många som söker assistans idag är vägen till ett bifall svårare än någonsin.

Utvecklingen i siffror:

  • År 2006 beviljades cirka 1 400 förstagångsbeslut, medan cirka 650 avslag utfärdades.
  • År 2024 hade siffrorna förändrats dramatiskt – endast 650 bifall, en minskning med 73 %, medan antalet avslag ökade till 920, en ökning med 40 %.

Det betyder att vi har gått från en situation där fler fick assistans än de som fick avslag, till en där det nu är betydligt vanligare att få nej. För den som är i behov av assistans kan detta innebära en stor osäkerhet och oro för framtiden.

Vad händer nu?

När en ny lagstiftning infördes 2022 var förhoppningen att rätten till personlig assistans skulle stärkas. Men trots detta visar färska siffror att färre har rätt till assistans idag än för två år sedan.

– Vi ser nu att rätten till statlig assistansersättning inte har stärkts, utan snarare fortsatt att försvagas. Det är orimligt att personer med omfattande funktionsnedsättningar ska stå utan det stöd de behöver för att klara sin vardag, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert inom personlig assistans.

Det är en utveckling som skapar frustration och oro hos både de som söker assistans och deras familjer. Ingen ska behöva kämpa för att få den hjälp de har rätt till.

Rätten till assistans måste säkerställas

Att leva med en omfattande funktionsnedsättning innebär ofta en vardag där personlig assistans är en förutsättning för att kunna leva ett aktivt och självständigt liv. Det handlar om mer än stöd – det handlar om frihet, trygghet och livskvalitet.

På Plusfamiljen ser vi dagligen hur personlig assistans gör en enorm skillnad för våra kunder och deras familjer. Just därför är vi djupt oroade över den negativa utvecklingen och hoppas att politiker inte bara uppmärksammar detta problem, utan också agerar för att vända trenden. Vi tror starkt på en framtid där statlig assistansersättning återigen blir den trygghet den en gång var – en trygghet som gör att den som verkligen behöver assistans också får den. Utan att behöva kämpa mot en allt hårdare och mer restriktiv bedömning. Personlig assistans ska inte vara en fråga om tur eller slump, utan en självklar rättighet för de som behöver det mest.

Att tänka på när du söker statlig assistansersättning

Att ansöka om statlig assistansersättning är en komplex process. Här har vi listat några viktiga saker att tänka på för att öka dina chanser till ett bifall:

  1. Samla in medicinska underlag – Intyg från läkare, arbetsterapeut eller annan vårdpersonal som styrker ditt hjälpbehov är avgörande.
  2. Beskriv dina grundläggande behov tydligt – För att beviljas statlig assistansersättning krävs att de grundläggande behoven överstiger 20 timmar per vecka. Var noggrann i din beskrivning av behov som personlig hygien, måltider, kommunikation, förflyttning, andning etc.
  3. Dokumentera din vardag – Att föra dagbok över vilka hjälpbehov du har och hur lång tid varje moment tar kan vara ett bra stöd i ansökan.
  4. Förbered dig för hembesök – Försäkringskassan kan göra en bedömning i ditt hem. Då är det viktigt att se till att alla hjälpbehov blir tydliga under besöket.
  5. Be om stöd i ansökningsprocessen – Du kan få hjälp av en assistansanordnare att gör en ansökan (till exempel av oss på Plusfamljen, vi hjälper alla våra kunder), jurist eller en intresseorganisation för att se till att ansökan är så tydligt och bra utformad som möjligt.
  6. Överklaga vid avslag – Om du får avslag när du ansöker, ge inte upp. Många beslut ändras vid omprövning eller i domstol. Ta hjälp av juridisk expertis för att driva ditt ärende vidare. På Plusfamiljen är vi vana att ge våra kunder hjälp med det juridiska och vi har lång erfarenhet inom detta.
  7. Håll dig uppdaterad om lagändringar – Regler och bedömningskriterier förändras över tid. Se till att du känner till de senaste förändringarna inom LSS och statlig assistansersättning.

Plusfamiljen hjälper dig hela vägen

Hör av dig till oss på Plusfamljen, vi är en assistansanordnare som hjälper dig genom hela processen. Kontakta vår verksamhetschef Jessica på telefonnummer 0723513485 och ta reda på hur vi kan hjälpa just dig.