sällsynta dagen plusfamiljen

Sällsynta dagen

Den 29 februari, eller den 28 februari på icke-skottår, markerar vi Sällsynta dagen - en global dag av medvetenhet för att uppmärksamma sällsynta sjukdomar/diagnoser och de utmaningar som personer som lever med dessa tillstånd dagligen möter.

Denna dag är en viktig påminnelse om behovet av forskning, resurser och stöd för att förbättra livskvaliteten för människor världen över som lever med en sällsynt diagnos. Idag identifieras över 8000 unika sällsynta sjukdomar välden över, definierade som sådana som drabbar högst 5 individer per 10 000 invånare. I Sverige lever nästan en halv miljon människor med en sällsynt diagnos, medan globalt uppgår antalet till över 300 miljoner.

Riksförbundet för Sällsynta diagnoser representerar 16 000 medlemmar, ett 70-tal föreningar och närmare 200 olika sällsynta hälsotillstånd. Deras uppdrag är att säkerställa att varje person som lever med ett sällsynt hälsotillstånd har tillgång till den bästa möjliga vården, stödet och behandlingen.

På Plusfamiljen har vi stor erfarenhet av en mängd olika sällsynta diagnoser. Vi vill uppmärksamma sällsynta dagen för att lyfta allas lika värde, allas lika rätt till stöd och alla lika rätt att få leva sitt liv på sina egna villkor. Vi har samlat några sällsynta och mindre sällsynta diagnoser här!

Denna webbplats använder cookies

Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera så som du förväntar dig. Informationen identifierar inte dig och vi säljer aldrig vidare några uppgifter. Uppgifterna används för att utveckla vår hemsida och service till det bättre. Tack för att du hjälper oss ❤️