Kriminella inom personlig assistans

Kriminella inom personlig assistans: Vad gör Plusfamiljen för att säkra upp trygghet? 

Personlig assistans är en grundläggande rättighet som ska ge människor med funktionsnedsättning möjlighet att leva ett självständigt liv. Men enligt en ny rapport har det framkommit uppgifter om att kriminella verkar inom personlig assistans och utnyttjar systemet. Bland annat lurar de Försäkringskassan genom att överdriva individers behov av personlig assistans, ta betalt för insatser som aldrig utförs samt förfalskar intyg och utlåtanden från läkare, arbetsterapeuter och andra legitimerade yrkespersoner.

Om rapporten

Nationellt underrättelsecentrum består av 14 olika myndigheter och är en gemensam satsning som har i uppdrag från regeringen att jobba mot organiserad brottslighet. I veckan släpptes en rapport som sammanfattar en granskning av Försäkringskassans utbetalningar mellan 2022 och 2023. I granskningen ingick ersättningar till ungefär 62 000 personer som polisen bedömer har kopplingar till eller är aktiva inom kriminella nätverk. Av dessa personer bedöms 14 000 vara aktiva inom brottsliga nätverk, medan de övriga 48 000 har en koppling till sådana nätverk. En ”koppling” innebär att en person antingen varit medmisstänkt i ett brott eller har en relation, genom familj eller vänskap, med minst två personer som är aktiva i organiserad brottslighet. All data har sammanställts i en rapport som du hittar här. 

En utredning startas 

I tisdags meddelade regeringen att det ska startas en utredning om välfärdsbrottslighet inom personlig assistans. Utredningen ska vara klar i januari 2027, och ska innehålla förslag på hur skärpta kontroller inom personlig assistans bör genomföras. Aftonbladet intervjuade Tomas Falk från Försäkringskassan, som är utsedd att utreda frågan åt regeringen: 

Hur tar sig de kriminella in i bolagen? 

– En del bolag har redan från början drivits av kriminella, med hjälp av bulvaner. I andra fall har man sett att man köper upp vita företag som till en början varit seriösa och inte haft någon kriminell koppling, säger Tomas. 

Han understryker även att rapporten bygger på uppgifter från perioden 2022–2023 och alltså inte är dagsfärska: 

– De kan ha kommit tillrätta med de här sakerna, men det kan också ha blivit värre.

Vill du läsa hela intervjun kan du göra det här. 

Kriminalitet och personlig assistans hör inte ihop  

För oss är det viktigt att säkerställa att våra kunder får den assistans de har rätt till, men också att de ska kunna känna sig helt trygga med att vi som anordnare har rent mjöl i påsen. 

Kriminell verksamhet och personlig assistans går inte hand i hand, och att den här typen av brottslighet måste stoppas. Den förstör oerhört i flera led, med en stor påverkan ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Men de som blir lidande är de som är i behov av assistans, de som jobbar som assistenter – både anhöriga och utomstående. Även vi seriösa anordnare vars målsättning är att förse våra kunder med personligt anpassad assistans som bidrar till att de kan leva sina liv till fullo. 

Så här arbetar vi på Plusfamiljen för att säkerställa en trygg assistans 

Vi på Plusfamiljen har en lång erfarenhet av att leverera personlig assistans med hög kvalitet och trygghet. För att säkerställa och trygga att våra kunder samt att varje individ får den assistans den har rätt till arbetar vi aktivt med följande åtgärder:

 

1. Noggrant urval av assistenter

Vi rekryterar endast assistenter med rätt kvalifikationer och ett genuint intresse för att hjälpa andra. Genom att grundligt gå igenom deras bakgrund, erfarenhet och referenser säkerställer vi att de har rätt kompetens och att de följer våra etiska riktlinjer.

 

2. Egenkontroller

Plusfamiljen arbetar aktivt i alla led med egenkontroll av våran verksamhet. T ex så får våra assistenter inte byta pass med varandra utan att det godkänns av någon ansvarig på Plusfamiljen. Passbyten får inte heller ske utanför kontorstid eller under helg. Vi har också tydliga rutiner för sjuk- och friskanmälan som ett led i att veta att rätt assistent är på plats. Vi arbetar med tvåpartssystem både när det gäller tidrapporter och räkning för våra kunder. Detta innebär att både personal/kund godkänner i första led och sedan godkänner vi. Detta skapar ett system där eventuella felaktigheter minskar rejält. Vi schemalägger också enbart utefter beslut. Avvikelser från beslut rapporteras till Försäkringskassan som ändrat förhållande. Det är endast ansvarig på Plusfamiljen som kan göra ändringar i schemat, alltså inte kunderna själva.

 

3. Kontroller ur belastningsregistret

Vi anställer ingen som inte kan uppvisa ett godkänt belastningsregister. Vid första intervjun får den som intervjuas alltid visa upp en giltig legitimation. Vi begär ett nytt utdrag från belastningsregistret en gång/år. Det gäller alla som jobbar på Plusfamiljen. På så vis kan vi säkra upp tryggheten för våra kunder. 

 

4. Tydliga och transparenta processer

Allt vi gör på Plusfamiljen är transparent. Vi säkerställer att våra kunder har full insyn i sina assistanstimmar och att de får den hjälp de har rätt till. Vi följer noggrant upp vår assistans och ser till att det inte sker några oegentligheter. 

 

5. Regelbunden uppföljning och genomförandeplan

Vi arbetar aktivt med att ha god kontakt med våra kunder och assistenter samt att vi alltid informerar både kunder och anställda om förändringar som sker i branschen. Vi arbetar aktivt med genomförandeplan som ett led i att upptäcka om det sker några förändringar i assistansen. För oss är det viktigt att våra kunder känner sig trygga i att vi verkligen levererar den assistans de behöver. Därför genomför vi regelbundna uppföljningar för att säkerställa att assistansen fungerar som den ska. Självklart för oss är även att alltid vara tillgängliga för att snabbt åtgärda eventuella problem. 

 

6. Utbildning och medvetenhet

Vi ser till att våra assistenter är medvetna om sina rättigheter och skyldigheter. Genom regelbundna utbildningar och fortbildning ser vi till att alla på Plusfamiljen är rustade att möta eventuella utmaningar och problem som kan uppstå. 

 

Anne-Li Lodén, Plusfamiljens VD uttalar sig: 

”Plusfamiljen grundades utifrån våra egna erfarenheter av att vara i behov av assistans, och därför blir man såklart än mer påverkad när systemet som gör assistansen möjlig, utnyttjas av kriminella. Vi tar personlig assistans just det – personligt, och för oss handlar det inte ”bara” om att erbjuda assistans, utan även om att skapa trygghet för våra kunder och deras familjer. Det är ju deras liv i centrum av alltihop – det är dom det handlar om. Jag känner en oro för att det här kan få stora konsekvenser när utredningen väl är klar och åtgärder ska vidtas. Att de som faktiskt är i behov av assistans och som gör rätt för sig, kommer få betala en del av priset för att motverka kriminaliteten i branschen.” 

 

På Plusfamiljen är vi fast beslutna att vara en trygg och pålitlig punkt i våra kunders liv. Genom att välja oss får du inte bara personlig assistans, du får också trygghet och ett löfte att vi tar vårt ansvar på största allvar. 

 

Länkar för vidare läsning:
Aftonbladet om assistansbolagens koppling till organiserad brottslighet
Regeringens pressmeddelande om effektivare åtgärder mot välfärdsbrott inom personlig assistans