En ny rapport från Vårdföretagarna visar att privat personlig assistans inte bara är en avgörande insats för individens frihet och självbestämmande – den är också samhällsekonomiskt hållbar. Trots det tvingas många privata assistansanordnare lägga ner när ersättningen inte följer med kostnadsutvecklingen. I den här artikeln lyfter vi vad rapporten visar. Och varför vi på Plusfamiljen tycker att det är dags för ett mer rättvist samtal om assistansens verkliga värde.
En gammal seglivad skröna som florerar är att personlig assistans är ett kostsamt sätt att ge personer med funktionsnedsättning möjligheten att leva ett liv som alla andra. Men den senaste rapporten som revisionsbolaget Grant Thornton utfört på uppdrag av Vårdföretagarna visar annat. Kort sagt framgår det tydligt att personlig assistans är en kostnadseffektiv omsorgsinsats. Dessutom, som grädde på moset, konstateras det att privat personlig assistans i genomsnitt är betydligt billigare än kommunalt utförd assistans. Undersökningen som ligger till grund för rapporten baseras på uppgifter från 24 privata assistansbolag och 18 kommuner från olika delar av landet.
Ett stort problem som rapporten tydligt visar är att den schablonersättning som betalas ut per utförd assistanstimme inte har höjts i takt med inflationen det senaste decenniet. Detta har lett till en snedvriden bild av assistansens verkliga kostnad och många seriösa privata anordnare tvingas lägga ner, en efter en. Inte för att de inte behövs, saknar kunder eller gör ett dåligt arbete. Utan p.g.a att de vänt vartenda öre tills det inte längre gått att hålla näsan ovan vattenytan.
Enligt rapporten kostar en kommunal assistanstimme hela 30-40 procent mer än en privat utförd timme. Detta utan att den högre kostnaden i kommunerna leder till en ökad kvalitet av assistansen i fråga. Detta pekar på att den ekonomiska pressen som privata assistansbolag står under, inte bara är en fråga om effektivitet, utan också om rättvisa och kvalitet i den assistans som erbjuds. Baserat på uppgifterna i rapporten slås det fast att om kommunerna skulle ta över den assistans som idag bedrivs av privata anordnare, skulle kostnaden för samhället skjuta i höjden och öka med hela sex till nio miljarder kronor – per år.
För oss på Plusfamiljen är det viktigt att hålla diskussionen om assistansens kostnader nyanserad och baserad på fakta. Men däremot känner vi även att allt prat om ekonomi kan låta lite opersonligt och kallt.
Samtidigt ser vi personlig assistans som en värdefull och kostnadseffektiv omsorgsinsats. Men framför allt annat så ser vi det som en rättighet som innebär en enorm skillnad i människors liv. Det är hela vårt syfte och varför Plusfamiljen startades för snart 20 år sedan, närmare bestämt människorna och familjerna som behöver oss. Det är dem allt handlar om – de som är i behov av assistans. Kort sagt anser vi att de förtjänar kvalitativ assistans – med allt vad det innebär. Detta vet vi ser olika ut från person till person-
Vi arbetar aktivt för att säkerställa att vi har rätt förutsättningar att ge den hjälp som våra kunder har rätt till utformad efter deras behov. Det är inget vi någonsin vill tumma på. Sammanfattningsvis välkomnar vi bättre förutsättningar för att kunna fortsätta att ge våra kunder den assistansen som de förtjänar. Likaså att samtidigt kunna få fortsätta att värna om våra fantastiska assistenter som utför ett av världens viktigaste arbeten.
📌 Kommunalt utförd assistans är ca. 30-40% dyrare än privat.
📌 Sex till nio miljarder kronor/år – så mycket mer skulle det kosta samhället om kommunerna tog över den assistans som idag utförs av privata assistansbolag.
📌 Personlig assistans är en kostnadseffektiv insats. Men utan en vettig ersättningsutveckling äventyras kvalitet och kundernas självbestämmande.
Vårdföretagarna ställer krav
Vårdföretagarna ställer krav på regeringen och kommunerna att ge personlig assistans rimliga och hållbara ekonomiska förutsättningar. Även att kommunerna ska följa den statliga schablonen. Vi hoppas att dessa krav tillmötesgås och omvandlas till verklighet.
Länkar:
Vårdföretagarna, assistansen samhällskostnader
Här hittar du 2025 års rapport från Grant Thornton